Projekty financované EÚ

Fašiangové zabíjačkové špeciality 2019

 

Ako sa už v Ladcoch stalo dobrým zvykom, na fašiangy pripravujú členovia kultúrnej komisie v spolupráci s dobrovoľníkmi a s priateľmi fašiangové stretnutie pri ochutnávke tradičných zabíjačkových špecialít.

 

 

Hoci sú v našom okolí obce, ktoré organizujú pravú zabíjačku so všetkým, čo k tomu patrí a v jeden deň, my v Ladcoch sme sa rozhodli pre menej náročný variant. To znamená, že v spolupráci s mäsiarstvom pána Košíka urobíme dva dni vopred kvalitné klobásy a tlačenku, deň vopred uvaríme huspeninu a priamo v sobotu počas podujatia „Zabíjačkové špeciality“ varíme za prísneho dohľadu p. Milana Kukuliaša zabíjačkovú kapustu, zabíjačkovú kašu, podbradky, pečienky, oškvarky a pečené klobásy. A hoci sa naša zabíjačka nepripravuje celá v jeden deň, kvalita a ani chuť výrobkov tým nie je vôbec ovplyvnená. Každá dobrota obsahuje to čo má, prvotriedne suroviny, overený postup a hlavne – lásku J.

 

 

Od skorého rána pripravujú kuchárky z našej ZŠ čerstvé šišky, bez ktorých by sme si Fašiangy asi nevedeli ani predstaviť. A keďže sú Fašiangy okrem dobrého jedla aj plné veselosti a smiechu, o kultúrny program sa tento rok postaral spevácky zbor Mužáci Moravia, ktorý do Ladiec vniesol nádych moravskej kultúry. Krásnymi pesničkami z južnej Moravy a tiež ochutnávkou pravých moravských koláčov rozveselil všetkých ľudí na zabíjačke.

 

 

Ale aby sa celá akcia vydarila a všetko bolo naozaj čerstvé a pripravené včas pre hostí, ktorí už roky chodia na túto akciu radi, aj samotní organizátori musia vstať skoro ráno a začať chystať. Zabíjačková sobota nám tak začala časom 4:30 ráno v priestore za domom kultúry. Tu sa v piatich kotloch varilo mäso na čerstvé pochúťky. Na celej akcii spolupracovalo až 29 ľudí, ktorých nebudem ani menovať, pretože podľa čísla viete posúdiť aj sami, že by to bol dlhý zoznam. Možno sa vám ten počet nezdá, veď samotná akcia pre verejnosť trvá približne 3 hodiny, no prípravy na tieto tri hodiny predaja a ochutnávania výrobkov nám zabrali približne 4 dni. Nejde totiž len o samotnú prípravu výrobkov, treba pripraviť aj podujatie, stánky, pripraviť priestory a, samozrejme, po akcii všetko upratať a umyť.

 

 

Touto cestou sa preto chcem srdečne poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a pomohli nám toto príjemné fašiangové stretnutie zorganizovať aj tento rok. Každý, kto s organizáciou podobných udalostí pomáha alebo pomáhal vie, že ľahko je povedať kritické slovo, ale oveľa ťažšie obetovať obecnej akcii svoj voľný čas. Aj preto nás mrzí, že sa stále medzi návštevníkmi nájdu aj takí, ktorí našu zabíjačku porovnávajú so zabíjačkami v okolí. Našťastie sa stretáme aj s tými (a je ich chvalabohu väčšina), ktorí naše podujatie podporia nielen prítomnosťou, ale aj dobrou náladou či kúpou zabíjačkových dobrôt. Práve títo ľudia a milé slová nás motivujú v tom, aby sme podobné akcie pripravovali naďalej. Zarobené peniaze z tejto akcie určite nevyjdú na zmar, ani nepadnú nikomu do vrecka! Všetky budú použité na skákacie atrakcie, hudobné vystúpenia alebo kultúrny program, ktorý je pre vás pripravený ako súčasť ďalších podujatí v Ladcoch tento rok.

 

 

Text: Dominik Koštialik, predseda Kultúrnej komisie obce Ladce

Foto: Zuzana Čuríková, Dominik Koštialik, David Papp