Z prehry rozumného sa rodí skromnosť, z prehry hlúpeho sa rodí nenávisť.

Zabíjačkové špeciality 2020

 

 

Ôsmy ročník podujatia Zabíjačkové špeciality v Ladcoch sme pôvodne plánovali usporiadať na pekný dátum 22. 2. 2020. Z organizačných dôvodov sme však museli termín zmeniť mesiac pred pôvodným termínom. Ako jediný možný termín sme vybrali sobotu 8. 2. 2020. Na prípravu, organizáciu a propagáciu nám tak zostali len dva týždne...

 

 

Dnes už môžem povedať, že presunutie termínu bolo dobré rozhodnutie a stihli sme všetko tak, ako sme chceli a plánovali. Počasie bolo ako na objednávku. Celý deň krásne svietilo slnko a po dlhšej dobe bolo vonku opäť príjemne. Prípravné práce začali už v piatok. Varením huspeniny a topením masti sme odštartovali prvý deň. V piatok po nás zostalo pripravených 110 porcií huspeniny, 20 litrov masti a hrniec plný oškvarkov. V sobotu sme od skorého rána varili a pripravovali výrobky, aby sme mohli pohostiť všetkých, ktorí si nájdu čas a prídu.

 

 

Ľudí prišlo pomerne dosť, svoju úlohu zohralo aj pekné počasie. O 12:00 kedy sme podujatie otvorili boli už všetky pochúťky pripravené. Uvarili sme 150 litrov kvalitnej ovarovej zabíjačkovej kapustnice, podávali sme čerstvé podbradky a pečienku. Priebežne sme miešali aj zabíjačkovú kašu. Dopyt však prevyšoval možnosti výroby a tak sa stalo, že sa zásobovanie stánkov mierne oneskorilo. Nakoniec sa však ušlo každému a počkať si na teplé výrobky nebolo zlým nápadom.

 

 

Hostia mali možnosť si pochúťky kúpiť, zabaliť a vziať domov, ale pripravený bol aj stánok, v ktorom ste si mohli nechať pripraviť čerstvý a teplý zabíjačkový tanier. Ten obsahoval zabíjačkovú kašu, podbradok a pečenú klobásku. Takto si mohol každý, kto chcel, vychutnať dobroty priamo na mieste. K dobrej fašiangovej zabíjačke neodmysliteľne patria aj šišky. Pani kuchárky z našej ZŠ ich pripravili na jednotku – nechýbal lekvár a posypanie cukrom. Šišky sme zo školy dovážali do stánku čerstvé, a musíme povedať, že nestihli ani vychladnúť, tak sa po nich – ľudovo povedané, zaprášilo. Celkovo nám pani kuchárky pripravili 600 fašiangových šišiek.

 

 

Od začiatku podujatia až po ukončenie nebola núdza o dobrú pesničku. Na pódiu sa striedali dve ľudové hudby, Mužáci Moravia a Cimbalová muzika Polajka z Moravy. Posledný vstup tieto dve skupiny zahrali spolu a ukončili svoje vystúpenie známou slovenskou pesničkou Na Kráľovej holi.

 

 

Ako to už býva, všetko má svoj koniec, zabíjačková hostina tiež. Po celej akcii ostalo organizátorom veľa použitého riadu v kuchyni, rozložené stoly, stánky. Keďže organizačný tím tvorilo až 22 členov, so všetkým sme si hravo poradili a spoločnými silami zvládli aj upratovanie. Všetkým, ktorí pomáhali, patrí obrovská vďaka. Veľmi pekne by som chcel poďakovať aj Ondrejovi Peckovi z Košece, ktorý sa zhostil úlohy mäsiara a zvládol to na jednotku. Výrobky boli skutočne chutné. Chutné boli tiež tlačenky a klobásy, ktoré pre nás vyrobil pán Košík z Pruského.

 

 

V porovnaní s minulým rokom stúpla cena bravčového mäsa o 30 %. Myslím si však, že ceny za naše výrobky boli primerané a zároveň pokryli aj naše náklady. Tiež sme si mohli dovoliť zaplatiť dve hudobné skupiny, bez ktorých by táto akcia nemala takú spoločenskú hodnotu. Som veľmi rád, že ľudia v Ladcoch majú záujem stretávať sa, porozprávať sa, alebo si aj zaspievať pri dobrom čaji, pohári vareného vína a voňavej klobáske. Snáď to bude takto aj o rok a pri zabíjačkových špecialitách sa nám podarí stretnúť sa po deviaty raz.

 

 

Text: Dominik Koštialik, predseda Kultúrnej komisie obce Ladce

Foto: Zuzana Čuríková, Dominik Koštialik